Etansari bazine

TEHNOLOGII PENTRU IMPERMEABILIZAREA REZERVOARELOR SI BAZINELOR STATIILOR DE TRATARE APA POTABILA  SI APA UZATA

Statiile de epurare si tratare apa potabila reprezinta constructii speciale si prin urmare necesita solutii speciale de intretinere si reabilitare.

Tratarea suprafeţelor interioare ale rezervoarelor/bazinelor trebuie să ţină seama – în cazul staţiilor de epurare – de contactul cu agenţii agresivi şi – în cazul staţiilor de tratare apă potabilă – de necesitatea avizului sanitar în contact cu apa potabilă.

Incepand cu anul 2007 compania BIO TECH S.R.L. in colaborare cu firme specializate din strainatate, au introdus pe piata Romaneasca produsele si tehnologille necesare reabilitarii in conditii de siguranta a rezervoarelor si bazinelor statiilor de epurare si tratare apa.

Pentru a obtine  rezultate optime in reabilitarea rezervoarelor si bazinelor de apa, trebuie respectate urmatoarele etape:

I            Diagnosticarea constructiei
II          Pregatirea substratului si a imbinarilor
III        Protejarea/tratarea armaturilor
IV         Tratarea/chituirea rosturilor si a imbinarilor
V           Refacerea profilului betonului
VI         Impermeabilizarea suprafetelor interioare ale rezervoarelor/bazinelor

I           Diagnosticarea constructiei

Inainte de proiectarea solutiei profesionale de reparare, este necesara cunoastere detaliata a problemelor constructiei (investigatii in teren si intalniri cu personalul de exploatare). Aceasta se bazeaza pe o inspectie vizuala amanuntita rezultatul fiind asa numita ”harta a fisurilor si rosturilor”, determinarea clara a zonelor speciale cu defecte (armature vizibile, crapaturi, definirea produsilor agresivi). Recomandam de asemenea si testarea betonului (colectarea de probe din beton) acolo unde natura defectelor afecteaza rezistenta cladirii (expertiza tehnica). Fisurile si rosturile trebuie clar definite in rosturi de dilatare (cu determinarea clara a marimii de dilatare) si rosturi/fisuri statice.

Aceasta diagnosticare este piatra de temelie a alegerii solutiei si materialelor.

 II          Pregatirea substratului si a imbinarilor

Pregatirea substratului si a imbinarilor stau la baza reusitei in conditii de siguranta a operatiunii de reabilitare. In primul rand stratul de vopsea, tencuiala, beton, inconsistent sau carbonat trebuie indepartat.  Indepartare se poate face mecanic dar ultima operatiune este cea de spalare/curatire cu jet de apa sub presiune (la nevoie pentru spalarea acizilor, grasimilor, zonelor contaminate biologic se pot folosi detergenti – alegerea acestora fiind determinata de domeniul de utilizare al constructiei).

 III         Protejarea/tratarea armaturilor

Armaturile ce se vad – dupa operatiunea de pregatire a substratului – trebuie curatate la luciu metalic (nivel SA 2.5). Daca dupa sablare diametrul armaturii scade cu 20-25% atunci se recomanda consultare unui expert in rezistenta pentru gasirea solutiilor de inlocuire a acestora. Imediat dupa curatare se vor proteja armaturile. Noi recomandam folosirea unor noi produse – grunduri pe baza de ciment – care au aderenta mare la fierul beton si la betonul existent asigurand contactul ferm intre betonul existent si cel nou (armaturile pot fi vopsite fara a acorda grija deosebita la protejarea betonului existent). Armaturile astfel tratate pot sta libere 4 – 6 saptamani pana la aplicarea mortarului sau pot fi acoperite dupa o ora de la aplicare (nemaifiind nevoie – ca in cazul grundurilor clasice – sa se astepte timpul de uscare a vopselei).

 IV         Tratarea/chituirea rosturilor si imbinarilor

Datorita paletei largi, in cazul repararii fisurilor si imbinarilor vom mentioa doar cateva situatii:

  • fisuri in profunzime pentru care se folosesc materiale bazate pe spume si rasini poliuretanice
  • fisuri superficiale pentru care se folosesc tencuieli pe baza de ciment dar cu adaos de polimeri (ceea ce confera tencuielii elasticitate)
  • rosturi de dilatare pentru care se folosesc produse cu grad mare de mobilitate
  • rosturi statice pentru care se folosesc produse cu aderenta sporita la beton.

Alegerea corecta a produsului depinde de agresivitatea chimica si biologica a mediului.

V          Refacerea profilului betonului

In functie de complexitatea profilului de refacut se va acorda atentie proiectarii si alegerii materialelor ce vor fi folosite.

VI         Impermeabilizarea suprafetelor interioare ale rezervoarelor/bazinelor

Tratarea suprafetelor interioare ale rezervoarelor/bazinelor trebuie sa tina seama – in cazul statiilor de epurare – de contactul cu agenti agresivi si – in cazul statiilor de tratare apa potabila – de necesitatea avizului sanitar in contact cu apa potabila.

          1.     Impermeabilizarea betonului folosind tencuieli impermeabile

In acest caz se foloseste un mortar/pelicula bicomponent – ciment/elastomer pe baza de ciment modificat cu polimeri lichizi – utilizat pentru hidroizolarea si impermeabilizarea betonului. Acest produs este creat pentru a proteja constructiile din beton armat impotriva carbonatarilor  si a clorarilor si ca substrat pentru pelicule protectoare (vopseluri/pelicule hidroizolante).

Datorita elasticitatii sale previne formarea fisurilor sub 1 mm chiar si in cazul expunerii prelungite la apa.

          2.     Impermeabilizarea betonului folosind membrane poliureea

Acest tratament se recomanda atat pentru rezervoarele/bazinele din statiile de epurare cat si la cele din statiile de tratare apa. Tratamentul este constituit din aplicarea unei amorse si a doua straturi de polyurea (cel de al doilea strat va fi aplicat perpendicular pe primul strat).

Aceste recomandari sunt numai o parte din solutiile profesionale pe care le putem oferii in cazul repararii fisurilor si tratarii betonului in vedere impermeabilizari. Fiecare proiect este unic si fiecare situatie necesita o abordare personalizata. Noi putem prelua cerintele dvs. si putem oferii ajutor profesional – contactati-ne si veti primi consultanta de specialitate.

Bazin statie epurare

Bazin statie epurare

Cuve statie tratare apa potabila

Cuve statie tratare apa potabila

Rezervor apa potabila

Rezervor apa potabila


%d bloggers like this: