Detectia pierderilor de apa din satelit

DETECTIA PIERDERILOR DE APA DIN SATELIT

Exista doua metode principale pentru gestionarea apei necontorizate:

Majoritatea operatorilor din domeniul apei folosesc aceste metode, deoarece sunt cele mai bune soluții disponibile; tehnologii încercate și testate, bazate pe rezultate. Dar aceste abordări pentru monitorizarea apei necontorizate necesita mult timp și sunt costisitoare, identificând pierderi de apa după o investiție semnificativa în infrastructură și echipament pentru numărul de pierderi identificate.

O evaluare rapidă a gestionării apei necontorizate în majoritatea orașelor din întreaga lume indică faptul că majoritatea pur și simplu reacționeaza la anomaliile din sistemele lor de gestionare a apei, cum ar fi măsurarea scaderilor de presiune utilizand o zonă măsurată sau un sistem inteligent de gestionare a apei, sau răspunde la sesizari din partea cetățenilor, ca de exemplu o conducta fisurata care s-a transformat într-o fântână de apă pe strada lor. In fiecare an se pierd cantități enorme de apa necontorizata, ceea ce a determinat unii furnizori de tehnologie să sugereze că pierderile de apa în mediul urban devin o epidemie.

Nu este suficient!

Faceți cunoștință cu A S T E R R A / Tehnologie Utilis, o companie inovatoare de management al apelor cu sediul în Israel, care a dezvoltat un mod nou si revoluționar de a detecta pierderile de apă necontorizata prin analiza imaginilor
spectrale primite de la sateliți. Tehnologia a fost initial dezvoltata pentru căutarea apei pe alte planete, adaptata ulterior – demostrandu-si fiabilitatea ridicată și capacitatea remarcabilă de detectie – aici pe Pamant.
A S T E R R A / Tehnologie Utilis ofera o nouă abordare, aplicand o solutie non-invaziva, inovatoare pentru problema pierderilor de apă urbana. Comparata cu oricare alta metoda actuala pentru identificarea pierderilor de apă necontorizata disponibilă pentru operatorii din domeniul apei, detectarea pierderilor de apa prin satelit va identifica mai multe pierderi de apă în același interval de timp.

Pe scurt, A S T E R R A / Tehnologie Utilis este cel mai rapid mod de a găsi pierderi de apă în conductele de apa urbana.

A S T E R R A / Tehnologie Utilis foloseste teledetecția pierderilor de apa subterana bazata pe un algoritm primar care detectează pierderi subterane prin micro-analiza imaginilor spectrale cu ajutorul satelitilor. Mii de kilometri pătrați ai orașului pot fi evaluate dintr-o dată, cu capacitatea de a indica o pierdere pe o rază de câțiva metri. In această etapă inițială nu este necesara munca de teren.

Initial sunt receptionate imagini cu microunde din satelit, apoi echipa A S T E R R A / Tehnologie Utilis aplică un algoritm matematic și o analiză pentru a furniza coordonatele exacte ale pierderii.
În plus, analiza estimează dimensiunea pierderii (de la 0.5 litri pe minut), cu capacitatea de a detecta pierderi de apă necontorizate la 1-3 metri adancime în subteran. De obicei, la această adâncime, apa necontorizata nu există fără un motiv, astfel încât după eliminarea – prin ajustari radiometrice si analiza algoritmica – a lacurilor, bazinelor de înot, instalatiilor de drenaj, canalizarilor și altor interferențe, această informație permite o evaluare corectă a pierderilor de apă necontorizate.

Prin identificarea pierderilor pe o rază de câțiva metri, A S T E R R A / Tehnologie Utilis este capabil să detecteze pierderi mult mai eficient decât metodele utilizate în prezent. Rezultatele obtinute cu ajutorul software-ului Utilis sunt folosite pentru a analiza imagini din satelit și a afișa o harta a pierderilor de apă necontorizate avand ca suport aplicatia GIS (Geographic Information Systems). Aceasta harta a pierderilor, inovativa, creata prin tehnologia de teledectie este unica și imediat accesibila operatorilor de apă, dupa analiza și confirmarea rezultatelor de către echipa Utilis. Cel mai important, Utilis nu necesită nici o investiție prealabilă sau adaptarea sistemelor de distribuție existente. Ca atare, este o soluție extrem de rentabilă.

Rezultatul consta in costuri operaționale mult mai scăzute pentru reducerea apei necontorizate. In plus, permite operatorilor de apă să cheltuiască bugetele mult mai eficient, fiind în măsură să priveasca o rețea urbană în integralitatea sa, din spaţiu. A S T E R R A / Tehnologie Utilis oferă o soluție globală pentru problema apei necontorizate, pornind de la identificarea unei anumite pierderi, pana la repararea acesteia. Utilis oferă oportunitatea de a trece dincolo de abordarea invechita de astupare a scurgerilor emergente, oferind o soluție proactiva pentru reducerea pierderilor de apă necontorizata.

Global o medie de 20-30% din apa potabila este pierduta

A S T E R R A / Tehnologie Utilis detectează pierderi de apă potabila în sistemele urbane de alimentare cu apă, prin analiza imaginilor multispectrale și prezentarea concluziilor cu ajutorul unui sistem web numit Geographical Information System (GIS).
Utilizand tehnologie de ultima generatie, folosita pentru a găsi apă pe alte planete, A S T E R R A / Tehnologie Utilis localizează pierderi pe Pământ, bazându-se pe sateliți. Prin suprapunerea pierderilor identificate pe o hartă, împreună cu străzi, conducte și informații despre dimensiunea pierderilor, tehnologia de detectare a scurgerilor poate acoperi simultan mii de kilometri pătrați.
Pentru a face acest lucru, A S T E R R A / Tehnologie Utilis caută „semnătura” spectrală a apei curate (o constantă dielectrică). Această semnătură este relația dintre o lungime de undă electromagnetică și interacțiunea sa cu apa. Senzorul SAR montat pe satelit funcționează prin emiterea undelor electromagnetice, care se refracta cand ating pamantul.
In funcție de substanța pe care o ating, pe sau sub pământ, undele electromagnetice care se refracta detin o gamă largă de semnături spectrale. Cheia capacității A S T E R R A / Tehnologie Utilis de a detecta pierderile în conductele urbane de distribuție sta în accentul pus pe semnătura spectrală a apei potabile, filtrand orice altceva.
Sistemul A S T E R R A / Tehnologie Utilis se bazează pe tehnologia de reflectie a microundelor, sau semnale electromagnetice cu microunde.
Microundele calatoresc prin interferențele atmosferice, precum norii, particulele de praf și aerosolii. Functioneaza bine la orice ora din zi sau din noapte. Aceste unde sunt deosebit de utile pentru detectarea apei, deoarece apa prezintă o valoare ridicată de permitivitate dielectrică, permițând astfel descoperirea și măsurarea apei în sol.
Solutia oferita de A S T E R R A / Tehnologie Utilis funcționează în această lungime de undă cu microunde nu numai pentru capacitatea sa de a penetra solul, ci si datorita sensibilitatii ridicate la constantele dielectrice.
Tehnologia de bază A S T E R R A / Tehnologie Utilis exploatează aceste descoperiri fizice, iar apoi elimină „interferentele” prin refractare nedorita cu clădiri, vegetație și alte caracteristici topografice.

Defalcarea la nivel înalt a procesului A S T E R R A / Tehnologie Utilis este după cum urmează:

1. Un senzor cu microunde achiziționează imagini.
2. Echipa A S T E R R A / Tehnologie Utilis foloseste un algoritm pentru a pregăti datele brute pentru analiză.
3. Imaginea cu microunde corectată este apoi analizată, identificand pierderile de apă potabila. Dimensiunea pierderilor este estimată prin compararea rezultatului algoritmului cu infrastructura locala.
4. Datele normalizate sunt prezentate graphic, afisand rezultatele pe aplicația web numita GIS. Echipele de pe teren primesc „Diagrame de pierderi” generate de sistemul A S T E R R A / Tehnologie Utilis , pentru confirmarea și repararea pierderilor de apa.

Imagistica cu microunde utilizata de A S T E R R A / Tehnologie Utilis este inovatoare, rapida si scalabila. Detectia pierderilor prin satelit Utilis oferă operatorilor de apă precizia, cantitatea și calitatea informațiilor. Permite operatorilor de apă să devieze de la metodele reactive de detective și reduce povara financiară pe termen lung.

Caracteristicile de baza ale Imagisticii cu microunde Utilis sunt urmatoarele:

1. A S T E R R A / Tehnologie Utilis oferă un studiu eficient și precis al unei zone foarte intinse, perimetrul careia poate acoperi un întreg sistem de apă într-o singura scanare. In loc de a petrece ani pentru analiza unui intreg sistem, Utilis oferă actualizări periodice asupra întregului sistem în timp.
2. Este identificat un număr considerabil de pierderi pentru evaluarea pe teren. Cu ajutorul descoperirilor A S T E R R A / Tehnologie Utilis, echipele locale identifica și verifica de la 5 la 15 pierderi pe zi. Rezultatele în timp sunt considerabile și conduc la reduceri semnificative de apă necontorizata.
3. Dimensiunea minim detectabila a pierderilor este de 0,5 litri pe minut.
4. Integrarea cu date GIS: rezultatul sistemului este comparat cu datele referitoare la locație, ca de exemplu conducte de apă din sistemul de distribuție.
5. Fără costuri de instalare: Teledetecția A S T E R R A / Tehnologie Utilis nu necesită instalare sau modificări ale infrastructurii existente.
Datele initiale sunt primite de la senzori și combinate cu datele care sunt fie publice, fie gestionate de către autoritățile locale. Indiferent, tehnologia este acționată de la distanță.
6. Rezultat intuitiv: spre deosebire de alte tehnologii de teledetecție care necesită consultanta externă, serviciul oferit de A S T E R R A / Tehnologie Utilis este accesibil și gata de utilizare de către personal neinstruit.
7. Evaluarea tehnologiei prin eficacitatea sa în reducerea apei necontorizate, din punct de vedere economic și logistic.

1. Utilis oferă un studiu eficient și precis al unei zone foarte intinse, perimetrul careia poate acoperi un întreg sistem de apă într-o singura scanare. In loc de a petrece ani pentru analiza unui intreg sistem, Utilis oferă actualizări periodice asupra întregului sistem în timp.
2. Este identificat un număr considerabil de pierderi pentru evaluarea pe teren. Cu ajutorul descoperirilor Utilis, echipele locale identifica și verifica de la 5 la 15 pierderi pe zi. Rezultatele în timp sunt considerabile și conduc la reduceri semnificative de apă necontorizata.
3. Dimensiunea minim detectabila a pierderilor este de 0,5 litri pe minut.
4. Integrarea cu date GIS: rezultatul sistemului este comparat cu datele referitoare la locație, ca de exemplu conducte de apă din sistemul de distribuție.
5. Fără costuri de instalare: Teledetecția Utilis nu necesită instalare sau modificări ale infrastructurii existente.
Datele initiale sunt primite de la senzori și combinate cu datele care sunt fie publice, fie gestionate de către autoritățile locale. Indiferent, tehnologia este acționată de la distanță.
6. Rezultat intuitiv: spre deosebire de alte tehnologii de teledetecție care necesită consultanta externă, serviciul oferit de Utilis este accesibil și gata de utilizare de către personal neinstruit.
7. Evaluarea tehnologiei prin eficacitatea sa în reducerea apei necontorizate, din punct de vedere economic și logistic.

Costuri

Spre deosebire de sistemele inteligente de management al apei, A S T E R R A / Tehnologie Utilis nu necesită o investiție inițială în echipamente pe teren. In schimb, foloseste tehnici electro-acustice pentru a „marca un X pe teren în locul în care se găsește pierderea”.
În comparație cu alte soluții de detecție a pierderilor, ca de exemplu căutarea de pierderi prin analiza topografica la întâmplare pe zone întinse (necesita mult timp), sau prin analizarea datelor dintr-o rețea de senzori (costisitor),
A S T E R R A / Tehnologie Utilis va găsi in mod simplu pierderile de apă.

Astăzi, operatorii de apa bugeteaza pentru studierea sau monitorizarea lungimilor de conducte, în speranța de a găsi o pierdere. Soluția de teledetecție a pierderilor A S T E R R A / Tehnologie Utilis identifica pierderile prin topografie automata a întregii
rețele, de până la 12 de ori pe an. Din moment ce nu este necesară o investiție initiala de capital, A S T E R R A / Tehnologie Utilis oferă o abordare „pay per Leak” (plata per pierdere).

A S T E R R A / Tehnologie Utilis analizeaza o întreagă rețea periodic, oferind 4-12 seturi de constatări anual. Fiecare dintre aceste seturi necesită 2-4 zile de topografie acustica pe teren, crescand eficiența echipelor astfel încât acestea să se poată concentra pe ultimii metri ai unei pierderi detectate.
Solutia A S T E R R A / Tehnologie Utilis nu necesita nici un cost initial pentru echipamente, și are avantajul fără precedent de a identifica mai multe pierderi în aceeași perioadă de timp, în comparație cu utilizarea unui sistem inteligent de management al apei sau o sondă de detecție acustica a pierderilor. Costul scazut este un rezultat al diminuarii pierderilor de apa necontorizata, în special prin identificarea acelor pierderi mici, care au potențialul de a exista un timp foarte îndelungat, fără detecție.

Studiu de caz Australia: Melbourne si Sunbury

În ultimii cinci ani, Melbourne, Australia a fost cotat ca fiind cel mai locuibil oras din lume, de către Unitatea de inteligență Economica. Cu toate acestea, orașul suferă de o pierdere de apă necontorizata de aproximativ 12% în fiecare an.

În decembrie 2015, A S T E R R A / Tehnologie Utilis a avut posibilitatea de a lucra împreună cu Serviciul de Detectie și Programul de rețele de apa inteligente, un parteneriat de șaptesprezece corporații din statul Victoria, cu scopul de a avansa anagementul apei, a verifica tehnologia și a dovedi ca pierderile pot fi detectate din spațiu.

Pe termen preliminar, A S T E R R A / Tehnologie Utilis și Serviciul de Detectie au identificat 18 pierderi de apa în suburbiile Melbourne pe parcursul a patru zile, utilizand imagini din satelit și algoritmul Utilis. Compania Utilis a fost în măsură să furnizeze echipajelor de pe teren o diagram detaliata a pierderilor de apa.

Aproape jumătate din pierderile identificate au fost reparate

„Pe baza acestei interventii, estimăm ca tehnologia de teledetecție A S T E R R A / Tehnologie Utilis va îmbunătăți în mod substanțial procesul de detectare a pierderilor, economisind timp și resurse.”
Dean Barnett,
Program Manager, Pipe Rover & Leak Detection

În timpul interventiei, A S T E R R A / Tehnologie Utilis a etalonat două valori:

1. Precizia amplasamentului: personalul de pe teren a fost în măsură să verifice locația unei pierderi, pe o rază de 24 de metri de la coordonatele inițiale.
2. Dimensiunea minim detectabila a unei pierderi a fost de 0,1 litri pe minut.

“Am fost în măsură să confirmam că dimensiunea minim detectabila a unei pierderi este de 0.1-0.3 litri pe minut. În baza imaginilor noastre cu microunde, A S T E R R A / Tehnologie Utilis detecteaza cu acuratete pierderi de apa si furnizeaza, de asemenea, o indicație fiabilă a dimensiunii pierderii. Acest caz confirma că este mult mai eficienta verificarea unei pierderi direct la o anumită locație, in comparatie cu analiza topografica a unei zone intinse.”
Elly Perets,
CEO A S T E R R A / Tehnologie Utilis

Proactivitate, nu doar Reactivitate

Soluția A S T E R R A / Tehnologie Utilis este noua, patentata si unica. Aceasta permite companiilor de utilități, municipalitatilor, autoritatilor locale sau chiar unui stat sau unei regiuni sa monitorizeze un întreg sistem de distribuție a apei într-un mod precis, fără nici o modificare a infrastructurii existente.

Priviti apa necontorizata de sus în jos, nu invers.

Utilizați A S T E R R A / Tehnologie Utilis pentru a privi zona de distribuție a apei din spațiu.

error: Content is protected !!